Valige oma riik või piirkond.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

100 miljonit neuronit on inimese ajust ühe sammu võrra lähemal, Intel vabastab närvi miimikasüsteemi

19. märtsil teatas Intel, et käivitab uusima neuraalse miimikaga arvutisüsteemi nimega "PohoikiSprings", mille arvutusvõimsus on võrdne 100 miljoni neuroniga ja mis suudab inimese aju simuleerida ning kiiremate arvutuste tegemiseks kulutab vähem energiat.

PohoikiSprings on andmekeskuse riiulisüsteem, mis on suurim Inteli poolt praeguseks välja töötatud neuraalse miimikaga arvutisüsteem. See integreerib 768 Loihi neuraalse mimikri uurimiskiibi viide standardsesse serverisuurusesse šassiisse.

Inimese aju koosneb 86 miljardist neuronist. Putukate ajus olevate neuronite arv on suurusjärgus mitusada tuhat. PohoikiSpringsis on neuronite arv kaugelt üle putukaaju taseme ja kaugus inimese ajust on astunud veel ühe sammu.

On teada, et Inteli neuraalsete miimikaarvutuste laboratooriumi direktor Mike Davis ütles, et PohoikiSprings on laiendanud Loihi neuromimeetilist uuringukiipi enam kui 750 korda, töötades samal ajal vähem kui 500 vatti võimsusel. Neuraalsete miimikaarvutuste abil saab mudeli õppida sarnaselt inimese imiku omaga - püsivaks äratundmiseks on pildil või mänguasjal ainult üks vaade.

Davis ütles, et mudel saab ka andmetest reaalajas õppida ja lõplikud ennustused võivad olla täpsemad kui traditsiooniliste masinõppemudelite ennustused, "see teeb võimalikuks mõned praegu kujuteldamatud arvutused". Lisaks pole PohoikiSprings süsteemis mälu ja arvutused lahutatud, mis minimeerib andmeedastuskaugust.

On arusaadav, et Inteli teadlased tegid eksperimendi, kasutades kahjulike gaaside tuvastamiseks tehisintellekti koolitamiseks kõige kaasaegsemaid sügava õppimise meetodeid, selleks on vaja 3000 proovi ja neuraalse miimikakiibi väljaõppeks piisab ühest proovist.

Intel avab varsti PohoikiSprings süsteemi Inteli Neuromimikri Teadusühenduse (INRC) liikmetele, sealhulgas Accenture, Airbusi ja teiste ettevõtete, valitsuse laborite ja akadeemiliste teadlaste liikmetele.

Sina Finance'i sõnul ennustab Gartner kolmanda osapoole agentuuri andmetel 2025. aastaks neuraalsest matkimiskiibist tehisintellekti uute ja täiustatud vormide peamist arvutusarhitektuuri ning eeldatavasti asendab see GPU-d, mis on üks peamistest kiipidest. mida praegu kasutatakse tehisintellekti süsteemides. Lisaks Intelile töötab selle tehnoloogia kallal ka IBM.

Inteli sõnul on neuraalne matkiv andmetöötlus arvuti arhitektuuri täielik õõnestamine alt ülespoole. Eesmärk on rakendada uusimaid teadmisi neuroteadusest, et luua kiibid, mis toimivad pigem inimese ajukiipide kui traditsiooniliste arvutikiipidena.

Neuraalne matkimissüsteem kordab seda, kuidas neuronid riistvara tasemel organiseeruvad, suhtlevad ja õpivad. Intel usub, et Loihi ja tulevased neuromimeetilised protsessorid määratlevad uue programmeeritava arvutusmudeli, mis suudaks rahuldada maailmas kasvavat nõudlust populaarsete nutiseadmete järele.