Valige oma riik või piirkond.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Toshiba teatas, et väljub välkmälukiipide turult täielikult, müüb kiibiaktsiad aktsionäridele vastutasuks

Välkmälukiibid on tänapäevastes nutitelefonides ja sülearvutites väga levinud ning selle kiibi leiutas Jaapani Toshiba Corporation eelmisel sajandil. Toshiba on ka esimene välkmälukiipide tootja maailmas. Välismeedia viimaste uudiste kohaselt tegi Toshiba 22. juunil olulise teate, et ettevõte väljub välkmälukiipide turult täielikult, müüb kõik endise Toshiba välkmälukiibifirma valduses olevad aktsiad ja annab poole kapitali tootlus aktsionäridele.

Välismaiste meediaväljaannete andmetel on Toshiba olnud viimastel aastakümnetel juhtiv ülemaailmsete välkmälukiipide tootja, kuid tööraskuste ja katkise kapitaliahela tõttu muutis Toshiba 2018. aasta juunis oma välkmäluäri "Toshiba Memory Chip Company" hinnaga 18 miljardit dollarit kanti ühisesse konsortsiumi, mida juhtis Ameerika erakapitalifirma Bain Capital. Kuid tänase päevani omab Toshiba endiselt 40% selle ettevõtte kapitalist.

Teatatakse, et pärast välist ülekandmist on Toshiba mälukiipide ettevõte muutnud oma nime "Kioxia Holding Company". Toshiba ütles esmaspäeval, et Kioxia noteeritakse eeldatavasti selle aasta lõpuks, kui Toshiba võõrandab 40% oma aktsiatest. Pool üle kantud aktsiafondidest tagastatakse aktsionäridele.

"Toshibal pole strateegilist kavatsust mälukiibiturul püsida," ütles Toshiba tegevjuht Nobuaki Kurumatani esmaspäeval toimunud veebipõhisel pressikonverentsil. "Otsime võimalusi Kioxia aktsiate raha väljavõtmiseks ja kui see rahavahetusprotsess on lõpule viidud, kavatseme suurema osa netotulust tagastada aktsionäridele, kes meid toetavad."

"Toshiba püüab edasi arendada infrastruktuuriteenuste ja andmesideteenuste äri," ütles ta.

Planeerides Kioxia aktsiate müüki, jätkas Toshiba jõuliselt oma ärimaatriksi sujuvamaks muutmist, ettevõtte veeldatud maagaasi äri USA-s müümist ja Ühendkuningriigi tuumaelektrijaamade ehitusprojektide likvideerimist.

Viimastel aastatel, kui nutitelefonid suurendavad pidevalt välkmälu eraldamist ja sülearvutid kasutavad rohkem tahkismäluseadmeid (tuletatud välkmälukiipidest), on globaalne välkmälukiipide turg näidanud jätkuvat populaarsust ja pooljuhtide ettevõtted jätkavad kasvu investeeringu- ja tootmisliinid, näiteks Lõuna-Korea Samsung. Elektroonikaettevõte on teinud lisainvesteeringuid oma välkmälukiibitehasesse Hiinas Xi'anis, et laiendada välkmälu mahtu.

Aruannete kohaselt on Samsung Electronics praegu maailmatasemel välkmälukiipide turul tööstuse juht ja Kioxia on teisel kohal. Pärast Toshiba kontrolli alt lahkumist plaanis ettevõte algselt avalikkuse ette minna 2019. aastal, kuid asjaga tuttavad inimesed ütlesid, et globaalse pooljuhtide turu nõudluse muutuste ja ettevõtte kehva kasumlikkuse tõttu pikendas Kioxia oma noteerimise aega 2019. aastast 2020. aastani.

Esmaspäeval ütles Toshiba ka, et Mitsubishi Chemical Holdings'i endine esimees Yoshimitsu Kobayashi astub Toshiba esimehe kohalt tagasi. See isik töötas Toshiba esimehena 2015. aasta septembris, kui Toshiba pidas raamatupidamispettuste skandaali. Toshiba loodab, et saab oma kogemusi kasutada Toshiba sisemise ettevõtte juhtimise parandamiseks.

Pärast aktsionäride üldkoosolekut 31. juulil töötab Toshiba esimehena Jaapani Chugai Pharmaceutical Company auesimees Osamu Nagayama.

Toshiba oli varem kogu maailmas inimestele tuttav tarbeelektroonika kaubamärk, kuid viimase paari aasta jooksul on Toshiba ärimaatriks teinud tohutuid muutusi ja ettevõte on põhimõtteliselt täielikult taganenud tarbeelektroonika turult. Varem andis Toshiba sülearvutite äri üle Foxconn Groupile ja andis mõnele kodumasinaettevõttele Hiinas üle mõne kodumasinate äri koos brändikasutusõigustega. Näiteks ostis Midea Guangdongi provintsis Toshiba kodutarvete äri.