Valige oma riik või piirkond.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Reuters: USA keeld Huaweile on tekitanud suure mahajäämuse kiipide varudest ja 22,8 miljardi USA dollari suurune finantsabi ei suuda seda tühimikku korvata.

Reutersi andmetel paljastas VLSI teadusdirektor Dan Hutcheson (Dan Hutcheson), et USA valitsuse Hiina Huawei keelamine on tekitanud kogu laastutööstuses suure varude mahajäämuse ning Washington tegi varem ettepaneku rahastada 22,8 miljardit dollarit. Abiettepanek pole selle lünga täitmiseks kaugeltki piisav.

Aruannete kohaselt laiendas USA valitsus augusti alguses taas Huawei keeldu, keelates tarnijatel müüa Huawei jaoks USA tehnoloogia abil valmistatud kiipe. Praegu püüab USA valitsus toetada USA pooljuhtettevõtteid nende tootmiskeskuste Aasiast välja viimisel.

Selle aasta juuni alguses esitasid Texase vabariiklane senaator John Cornyn ja Virginia demokraat senaator Mark Warner ühiselt seaduseelnõu, lootes pakkuda kodumaistele pooljuhtide tootjatele vähemalt 228. 100 miljonit USA dollarit rahalist toetust, et julgustada USA tootjaid ehitama kiibivabrikuid käimasoleva Hiina-USA tehnoloogiasõja kontekstis.

Kiibivabriku ehituse maksumus on koguni 15 miljardit USA dollarit ja suurem osa kulutustest kulub kallitele tööriistadele. Seetõttu annab ettepanek 40% tagastatava pooljuhtseadmete tulumaksukrediidi ning abifondid sisaldavad föderaalfonde 10 miljardit USA dollarit valitsuste stiimuliteks tehaste ehitamiseks ning 12 miljardit USA dollarit teadus- ja arendusfondideks.

Kui arve on vastu võetud, lubatakse sellega USA kaitseministeeriumil kasutada riigikaitse tootmise seaduse kohaseid rahalisi vahendeid "kohaliku pooljuhtide tootmise võimete loomiseks ja parandamiseks". Kuigi USA-s on olemas "usaldusväärsete valukodade" võrgustik, mis aitab kiipe USA valitsusele pakkuda, tuleb paljud kiibid siiski Aasiast osta.

Sellega seoses usub Dan Hutcherson, et USA valitsuse pakutud 22,8 miljardi USA dollari suurune rahaline toetus on vähem kui pool vajalikust summast ja et 50 miljardit USA dollarit on tõenäolisem oodatud tulemuste saavutamiseks.